Oversigt over vitaminer og syrer

A-vitamin

A-vitamin

Der findes A-vitamin i:

Kød, æg og mejeriprodukter. Desuden orange og mørkegrønne grøntsager.

Nødvendigt for:

Synet, vækst, immunforsvaret, tør hud, appetit og smag. Desuden for fosterets udvikling af organer.

B1-vitamin

B1-vitamin

Der findes B1-vitamin i:

Kornprodukter, bælgfruger og linser. Desuden magert kød og mejeriprodukter.

Nødvendigt for:

Omdannelsen af kulhydrater til glukose, som er vigtigt for bl.a. hjernen, hjertet og musklers funktion.

B2-vitamin

B2-vitamin

Der findes B2-vitamin i:

Mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, kød, blad-grønt, bælgfrugter og fisk.

Nødvendigt for:

Vækst, hud, negle, hår, læber og tunge samt synet.

B3-vitamin

B3-vitamin

Der findes B3-vitamin i:

Kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter.

Nødvendigt for:

Omsætningen af proteiner, fedt og kulhydrater til energi i kroppen.

B6-vitamin

B6-vitamin

Der findes B6-vitamin i:

Magert kød, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk.

Nødvendigt for:

Omdannelse og udnyttelse af protein og fedt samt dannelse af arvemateriale.

B12-vitamin

B12-vitamin

Der findes B12-vitamin i:

Magert kød og fisk samt æg og mejeriprodukter.

Nødvendigt for:

Omsætning af fedt og aminosyrer til protein, hvilket er vigtigt ved celledeling. Vedligeholder nerverne.

C-vitamin

C-vitamin

Der findes C-vitamin i:

Citrusfrugter, bær, tomater, blomkål, kartofler og grønne blad-grøntsager.

Nødvendigt for:

Har betydning for kroppens immunforsvar, der blandt andet beskytter mod virus og bakterier.

D-vitamin

D-vitamin

Der findes D-vitamin i:

Æg, fede fisk og fede mælkeprodukter.

Nødvendigt for:

Øger optagelsen af calcium fra tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat. Sikrer balance i immunsystemet.

E-vitamin

E-vitamin

Der findes E-vitamin i:

Fedtstoffer, kornprodukter, æg, ost og mælk.

Nødvendigt for:

Beskytter kroppens celler mod nedbrydning. Kan stimulere immunsystemet, styrker hjertefunktionen

K-vitamin

K-vitamin

Der findes K-vitamin i:

Mørkegrønne grøntsager som avocado, broccoli, kål, spinat og vindruer. Derudover lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød og frugt.

Nødvendigt for:

Blodets størkningsproces samt dannelsen af vigtige proteiner

Folsyre

Folsyre

Der findes Folsyre-vitamin i:

Bælgfrugter, grønne grønsager og lever. Desuden kornprodukter, frugt og mælkeprodukter.

Nødvendigt for:

Gavnligt for de røde blodlegemer og for cellernes deling.

Platotensyre

Platotensyre

Der findes Platotensyre-vitamin i:

Kød, fuldkornsprodukter, broccoli, ærter og bønner er de bedste kilder. Derudover mælk, æg, lever og bælgfrugter.

Nødvendigt for:

Omdannelsen af maden til energi. Gavner desuden nervesystemet og produktionen af hormoner.


Bio Test  NATUR

Kim Barsøe Nissen
Ellegaardsvej 39
Fensmark
DK - 4684  Holmegaard
Tlf.: +45 4093 9330
@: kbn@vega-test.dk
CVR: 14194142