Oversigt over vitaminer og syrer
-
-
A-vitamin
Der findes A-vitamin i:
Kød, æg og mejeriprodukter. Desuden orange og mørkegrønne grøntsager.
Nødvendigt for:
Synet, vækst, immunforsvaret, tør hud, appetit og smag. Desuden for fosterets udvikling af organer.
-
-
B1-vitamin
Der findes B1-vitamin i:
Kornprodukter, bælgfruger og linser. Desuden magert kød og mejeriprodukter.
Nødvendigt for:
Omdannelsen af kulhydrater til glukose, som er vigtigt for bl.a. hjernen, hjertet og musklers funktion.
-
-
B2-vitamin
Der findes B2-vitamin i:
Mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, kød, blad-grønt, bælgfrugter og fisk.
Nødvendigt for:
Vækst, hud, negle, hår, læber og tunge samt synet.
-
-
B3-vitamin
Der findes B3-vitamin i:
Kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter.
Nødvendigt for:
Omsætningen af proteiner, fedt og kulhydrater til energi i kroppen.
-
-
B6-vitamin
Der findes B6-vitamin i:
Magert kød, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk.
Nødvendigt for:
Omdannelse og udnyttelse af protein og fedt samt dannelse af arvemateriale.
-
-
B12-vitamin
Der findes B12-vitamin i:
Magert kød og fisk samt æg og mejeriprodukter.
Nødvendigt for:
Omsætning af fedt og aminosyrer til protein, hvilket er vigtigt ved celledeling. Vedligeholder nerverne.
-
-
C-vitamin
Der findes C-vitamin i:
Citrusfrugter, bær, tomater, blomkål, kartofler og grønne blad-grøntsager.
Nødvendigt for:
Har betydning for kroppens immunforsvar, der blandt andet beskytter mod virus og bakterier.
-
-
D-vitamin
Der findes D-vitamin i:
Æg, fede fisk og fede mælkeprodukter.
Nødvendigt for:
Øger optagelsen af calcium fra tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat. Sikrer balance i immunsystemet.
-
-
E-vitamin
Der findes E-vitamin i:
Fedtstoffer, kornprodukter, æg, ost og mælk.
Nødvendigt for:
Beskytter kroppens celler mod nedbrydning. Kan stimulere immunsystemet, styrker hjertefunktionen
-
-
K-vitamin
Der findes K-vitamin i:
Mørkegrønne grøntsager som avocado, broccoli, kål, spinat og vindruer. Derudover lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød og frugt.
Nødvendigt for:
Blodets størkningsproces samt dannelsen af vigtige proteiner
-
-
Folsyre
Der findes Folsyre-vitamin i:
Bælgfrugter, grønne grønsager og lever. Desuden kornprodukter, frugt og mælkeprodukter.
Nødvendigt for:
Gavnligt for de røde blodlegemer og for cellernes deling.
-
-
Platotensyre
Der findes Platotensyre-vitamin i:
Kød, fuldkornsprodukter, broccoli, ærter og bønner er de bedste kilder. Derudover mælk, æg, lever og bælgfrugter.
Nødvendigt for:
Omdannelsen af maden til energi. Gavner desuden nervesystemet og produktionen af hormoner.
|