Kornprodukter, kød (bl.a. lever), frugt og grønt (bl.a. broccoli).
Nødvendigt for:
Jernet er ansvarlig for, at ilten transporteres rundt i kroppen og er derfor livsvigtigt.
Zink
Zink
Der findes Zink i:
Kød, ost, mælk, fuldkornsprodukter.
Nødvendigt for:
Stofskiftets omsætning. Har stabiliserende virkning på arveanlæg og cellemembraner. Vigtig for dannelse og vækst af væv og organer samt for sårheling. For slimhinderne i øjnene.
Fosfor
Fosfor
Der findes Fosfor i:
Mejeriprodukter, kornprodukter, kød og grøntsager.
Nødvendigt for:
Energiomsætningen i kroppen. Byggesten for DNA og er vigtige for knogler og muskler
Selen
Selen
Der findes Selen i:
Kød (især i lever og nyre), fisk, skaldyr, mælk, ost og æg, samt visse nødder, især paranødder.
Nødvendigt for:
Kan virke som antioxidant, der beskytter cellerne mod ødelæggelse. Også vigtig for dannelse af hormoner, som holder stofskiftet oppe.
Magnesium
Magnesium
Der findes Magnesium i:
Kornprodukter, mælk og grønsager. Især bladgrøntsager og mandler er rige på magnesium.
Nødvendigt for:
Stofskiftet, samt for at vi kan bruge vores muskler på normal vis, og at hjertet fungerer normalt. Mod angst+B6 for magnesiums virkning.
Kobber
Kobber
Der findes Kobber i:
Indmad (specielt lever), fuldkornsprodukter, nødder og skaldyr.
Nødvendigt for:
Dannelse af hormoner og signalstoffer til brug i hjerne, nerver og binyrer. Beskytter mod frie radikaler, der er skadelige affaldsprodukter fra cellernes stofskifte. Godt for jernomsætning i røde blodlegemer.
Krom
Krom
Der findes Krom i:
Kød, ost, nødder, mørk chokolade, fuldkornsprodukter, øl-gær, skaldyr mv. Det er nødvendigt at spise varieret for at få dækket behovet.
Nødvendigt for:
Krom er hjælpestof til insulin og fremmer sukkeroptagelsen i cellerne. Dette hjælper til at holde blodsukkeret nede.
Mangan
Mangan
Der findes Mangan i:
Fuldkornsprodukter, nødder, grøntsager og frugt. Desuden i te og kaffe.
Nødvendigt for:
Deltager i stofskiftets omsætning af kulhydrater og fedtstoffer ved neutralisering af frie radikaler.
Calcium
Calcium
Der findes Calcium i:
Mejeriprodukter som mælk og ost, samt i grove grøntsager som broccoli, bønner, små fede fisk og kål.
Nødvendigt for:
Giver knoglevævet styrke. Derudover stor betydning for muskelsammentrækning, impuls-ledning i nerverne, størkning af blodet, blodtryk og måske vægtregulering.
Molybdæn
Molybdæn
Der findes Molybdæn i:
Findes i mælke- og kornprodukter.
Nødvendigt for:
Vigtig i svovl- og urinsyrestofskiftet samt kan muligvis nedsætte risikoen for huller i tænderne.